Recensie - ‘Kingdom Of The Planet Of The Apes’ [SPOILERVRIJ!]

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 08:00

"What a wonderfull day!"

Noa. Beeld: The Walt Disney Company Benelux

Vooraf

Ik heb hier echt zin in! Kort van te voren heb ik de andere Apes films nog gekeken, want dat had ik nog niet gedaan. Ik heb er wel voor gekozen om alleen de laatste 3 te kijken. Verwachtingen voor dit deel liggen, ook door de trailers, vrij hoog. Toch ben ik bang dat ze de andere apenfilms niet gaat overtreffen. Dit omdat de lat zo hoog ligt. Toch ben ik blij dat ze nu kiezen voor, waarschijnlijk, een hele andere aanpak.

In het kort: de andere 'Planet Of The Apes' films

'Rise of the Planet of the Apes' (2011, regie Rupert Wyatt) - Goed begin en James Franco doet het geweldig goed. 4 sterren.

'Dawn of the Planet of the Apes' (2014, regie Matt Reeves) - Dit is mijn ogen de beste Apes film. 4,5 sterren.

'War for the Planet of the Apes' (2017, regie Matt Reeves) - De kale aap is eng, maar een zeer goed einde voor een zeer sterkte trilogie. 4 sterren.

Freya Allan als Nova.  Beeld: The Walt Disney Company Benelux

Plot

Kingdom of the Planet of the Apes speelt zich af in de toekomst, enkele generaties na het bewind van Caesar. In deze tijd zijn de apen de dominante soort en leven in harmonie samen, maar leiden de mensen een ondergedoken leven. Terwijl een nieuwe, tyrannieke apenleider zijn imperium opbouwt, maakt een jonge aap een aangrijpende reis die er voor zorgt dat hij alles wat hij heeft geleerd over het verleden in twijfel trekt. De keuzes die hij maakt zal de toekomst voor zowel apen als mensen bepalen.

Eerste indruk

Respect. Ze hebben, ondanks dat de ziel van Caesar nog steeds rondgaat, toch iets op zichzelf staand neergezet. De wereld is prachtig, de CGI ziet er opzicht goed uit en de performances zijn echt goed. De combinatie van het op locatie zelf schieten, motion capture, green screen en "The Volume" (die techniek waar ze ook The Mandalorian mee maken) is een schot in de roos. Het verhaal is erg sterk en maakt je benieuwd in de eerste paar minuten.

We volgen vooral de aap Noa, gespeeld door Owen Teague, en zijn reis door de wereld heen. In plaats van dat het in de andere films vooral mens tegen aap is, is het hier aap tegen mens. Net even anders dus. Leuk om die kant even te zien. De slechte aap Proximus Caesar, gespeeld door Kevin Durand, wordt dan wel wat laat geïntroduceerd, maar is echt een heel goed karakter. Ook Freya Allan vind ik beter spelen dan gedacht. Deze film deed alles wat ik hoopte, en meer.

Noa en een adelaar. Beeld: The Walt Disney Company Benelux

Minpunten

Die heb ik serieus niet echt. Het blijft moeilijk om niet op Caesar te laten rusten. Dat zie je heel erg terug. Ik heb nog wel een paar minpunten, maar dat zijn... spoilers. Dus dit hoor je terug in de volgende podcast!

Conclusie

Het is een zeer geslaagde poging om deze franchise nieuw leven in te blazen! Ik kan niet wachten om te zien waar dit verhaal verder heen gaat!

'The Kingdom Of The Planet Of The Apes' draait vanaf nu in de bioscoop en krijgt 4,5 sterren!

Raka. Beeld: The Walt Disney Company Benelux 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.