Recensie - 'Gran Turismo'

Gepubliceerd op 14 augustus 2023 om 20:47

"The best driver in the world"

Archie Madekwe. Beeld: Sony Pictures

Vooraf

De trailer werd tot in den treure getoond voor elke film in de bioscoop. Uiteindelijk dachten we dat we de hele film al hadden gezien, dus hadden er eigenlijk al geen zin in. Totdat we een paar dagen geleden de film kregen in de 'Sneak Preview'. We zijn geen Gran Turismo gamers, waar de film op is gebaseerd. 

Orlando Bloom. Beeld: Sony Pictures

Plot

'Gran Turismo' is het ultieme succesverhaal over Jann Mardenborough (Archie Madekwe) die als tiener dankzij zijn Gran Turismo game skills een reeks Nissan-wedstrijden won en zo een echte professionele autocoureur werd. Gran Turismo is geregisseerd door Neill Blomkamp (District 9, Alien). Met o.a. David Harbour, Orlando Bloom en Djimon Hounsou.

Eerste indruk

Met de lage verwachtingen die we hadden, viel dit alles mee. Ja, de film is misschien voor de meeste mensen wat cliché, maar ach. Waargebeurd hé. Daarnaast is de hoofdrolspeler (Archie Madekwe) iemand die we nog niet kende, maar het heel goed doet. Daarnaast is Harbour ook echt goed. En leuk om Bloom weer een keer te zien. Normaal vind ik snelle edits in een film wat onrustig en niet passend, maar in deze film paste het juist heel goed.

Waargebeurd

Zoals eerder benoemd, dit is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De racer zelf, Jann Mardenborough, raced nog steeds en doet ook wat stunts in de film. Hij heeft zelfs mee gedacht over de film. Een goeie zet, want hierdoor is het erg geloofwaardig.

Minpunten

Toch voelt de film ontzettend lang aan. Hij duurt meer dan 2 uur. Ook is dit meer een biopic dan echt een gameverfilming. Ja, het gaat over de game 'Gran Turismo', maar het gaat vooral over Mardenborough. Ik vond dat daar wel iets meer de nadruk op mocht liggen.

Conclusie

'Gran Turismo' is een geslaagde racefilm, gameverfilming en biopic in één. De boeiende verhaallijn is by far het beste. Goeie acteurs ook. Toch voelt de film wat lang aan, en niet zo bijzonder. Maar zeker de moeie waard!

'Gran Turismo' draait nu in de bioscoop en krijgt 3 sterren!

Still uit de film. Beeld: Paramount Pictures

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.