Recensie - 'Haunted Mansion'

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 13:56

Het word een beetje eng bij Disney...

Rosario Dawson als Gabbie en Chase Dillon als Travis. Beeld: Disney

Vooraf

Weer een verfilming van een Disney attractie. Wat voor gemixte gevoelens van 'Pirates Of The Caribbean' reeks en 'Jungle Cruise' probeert Disney het nu te doen met een familie vriendelijke horror: het spookhuis 'Haunted Mansion' is aan de beurt!

Zelf houd ik ook heel erg van attractieparken zoals Disneyland. De versie die in Disneyland Paris heet anders, 'Phantom Manor' en is losjes gebaseerd op het origineel in Anaheim. Nooit geweest bij de andere, maar genoeg onrides gezien en andere deepdives om zo veel mogelijk easter eggs te spotten. Dus als je soms denk in deze review "waar heeft deze gast het over?", dan komt dat daardoor.

Jamie Lee Curtis als Madame Leota. Beeld: Disney

Plot

Haunted Mansion is geïnspireerd door de gelijknamige pretparkattractie en gaat over een vrouw en haar zoon die een bont gezelschap van zogenaamde spirituele experts inschakelen om hun huis te bevrijden van bovennatuurlijke krakers.

Eerste indruk

Tja, wat wil je dat ik zeg? Ja, het is getrouw aan de attractie. Iets wat voor mij eigenlijk het belangrijkste was. De humor is vaak ontzettend flauw, zoals vele 'ei' woordgrappen. Moet je van houden. De GCI is weer typisch Disney: plastic en niet geloofwaardig. De Hatbox Ghost krijgt eindelijk zijn backstory die het verdient, maar is wel een beetje vaag voor het publiek die geen idee heeft wie het is. Ook vliegt er een andere geest met een ander verhaal door het huis, waardoor het een beetje een rommeltje word.

Acteurs

De karakters zijn echt hit or miss. Het jochie Travis maakt genoeg mee om het interessant te vinden, en doet het oprecht heel leuk! Ook hoofdrolspeler Lakeith Stanfield is een ontzettend leuke acteur om deze geestenjager te spelen. Owen Wilson heeft, na Danny LeVito, misschien de magerste rol. Wat erg jammer is, want hij brengt de komedie. Horror-koningin Jamie Lee Curtis zit er ook in, als Madame Leota. En dat doet ze best leuk! Ik heb haar in ieder geval nog nooit een comedy zien doen, dus dat is best leuk om te zien. De rest van de cast is... oké. en iets wat ik niet had verwacht: Jared Leto doet het toch best wel heel goed als de Hatbox Ghost! Hij is eng, intimiderend en overtuigend!

Minpunten

Zoals ik al zei, de film is een beetje rommelig. Houd in je achterhoofd dat dit vooral een familiefilm is, want dan vergeef je het de film iets meer. Ook vraag ik me ook af of dit een bioscooprelease had moeten hebben. Ik denk dat dit prima op streaming had kunnen staan, ook gezien de financiële kant van Disney.

Andere films

Er komt nog een punt bij, en dat is dat er gewoon veel betere films in de bioscoop draait. Houd je van actie? Dan kun je beter naar 'Mission: Impossible - Dead Reckoning Part 1'. Houd je van comedy? Dan kun je beter naar 'Barbie'. Houd je van echte horror? Dan kun je beter naar 'Insidious: The Red Door'. Houd je van Disney? Dan kun je beter naar 'Indiana Jones And The Dial Of Destiny'. En anders kun je beter naar 'Oppenheimer', de beste van allemaal. Zitten deze zalen allemaal al vol, wat geen gekke gedachte is met het record aantal bioscoopbezoekers? Ja, dan kun je naar deze film!

Conclusie

'Haunted Mansion' is een leuke familiefilm met een aantal drempels waar je je overheen moet zetten. Het verhaal is wat rommelig, maar de film zelf is erg vermakelijk met de nodige Disney CGI. De humor vond ik zelf erg leuk, maar het moet je wel aanspreken.

'Haunted Mansion' draait vanaf nu in de bioscoop en krijgt 3 sterren!

De Haunted Mansion. Beeld: Disney

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.