Recensie - 'Indiana Jones And The Dial Of Destiny'

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 19:00

"I've been searching all my life..."

Harrison Ford als Indiana Jones. Beeld: Disney / Lucasfilm

Vooraf

Indiana Jones is terug! De iconische held die al vanaf 1981 te zien was in het eerste avontuur, 'Raiders Of The Lost Arc'. Na 'The Temple of Doom' (1984), 'The Last Crusade' (1989) en 'The Kingdom Of The Crystal Skull' (2008) is Harrison Ford voor de laatste keer te zien als de ontdekker.

Je mag best weten dat ik niet opgegroeid ben met Indy. Sterker nog, ik heb ze pas allemaal gekeken toen ik wist dat er een laatste deel zou komen. Die vond ik, met een aantal minpunten, best wel goed! Mijn favoriet is, denk ik zoals iedereen, deel 1. Daarna deel 3, daarna deel 2 en daarna deel 4! 

Verwachtingen? Ik hoop vooral dat het dat old-school gevoel kan geven! Ik verwacht hele vette stunts en misschien een kleine plot-twist in de vorm van een puzzel...

Phoebe Waller-Bridge als Helena Shaw. Beeld: Disney / Lucasfilm

Plot

In 1944 helpt de Amerikaanse archeoloog en avonturier Indiana Jones (Harrison Ford) collega Basil Shaw (Toby Jones) tegen Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), een nazi, bij het verkrijgen van een mysterieuze wijzerplaat die bekend staat als de Antikythera. Vijfentwintig jaar later maakt Jones zich zorgen over het feit dat de Amerikaanse regering voormalige nazi's heeft gerekruteerd om de Sovjet-Unie te helpen verslaan in de strijd om de ruimte te bereiken. Hij staat op het punt gedwongen met pensioen te gaan vanwege zijn verzet tegen de praktijk; verrassend genoeg vergezelt Basil's dochter Helena Shaw (Jones' peetdochter) hem op zijn reis naar de Antikythera.

Eerste indruk

Die is goed. Dat echte Indy gevoel komt weer omhoog en dat is heel lekker. De deepfake is eerst even wennen, maar ziet er prima uit. De chemie tussen Ford en Waller-Bridge is echt goed. Zie het als James Bond en de Bondgirl. Dat werkt gewoon lekker. Mikkelsen als badguy is altijd een goeie keuze, kijk maar naar de eerste 'Doctor Stange' film, en doet het gewoon opnieuw: intimiderend overkomen.

Actie

Ik weet niet hoe die 80-jarige vent het doet, maar hij lijkt in topvorm. Tuurlijk, je merkt dat ie echt oud is aan hoe 'ie loopt en is, maar als hij op een paard zit: petje af. En er zitten genoeg actie scènes in, misschien wel iets te veel voor een Indiana Jones film. Maar boeiend, maakt het wel een 2023 film.

Minpunten

Het echte enige grote minpunt is dat het wel echt redelijk cliché en niet echt speciaal word gemaakt. We kennen het nu wel, iemand wil met pensioen maar dat kan niet vanwege een missie. Daarnaast is de speelduur wel erg lang. Je krijgt heel vaak het gevoel van 'Ja... nu weten we het wel..'.

Conclusie

'Indiana Jones And The Dial Of Destiny' is precies wat het moet doen: het vermaakt en het leverd. Ford steelt elke scené waar hij in zit en Waller-Bridge is een goeie tweede hoofdfiguur. Zeker een echte bioscoopfilm die de moeite waard is. Heb je ooit Ford op een paard willen zien die achterna word gezeten door een metro onder de grond? Dit is je kans!

'Indiana Jones And The Dial of Destiny' draait vanaf 28 juni in de bioscoop en krijgt 3,5 sterren!

 Ford in een van de vele actie scenés. Beeld: Disney / Lucasfilm

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.